09 Mei, 2010

08.05. dan Cerita Tentang Ayah

Selamat Ulang Tahun Hari Kelahiran
buat
Ayahanda kami yang disanjungi:

Haji Mohamed Ali bin Yang

Anakanda panjatkan doa,
moga Ayahanda sentiasa dicintai Allah lebih dari kami
menyayangimu.

Kami sayang Ayah sentiasa.
~ Nabil bin Ahmad ~
~ Suzana binti Mohamed Ali ~

~***~

CERITA TENTANG AYAH

Ayah saya dilahirkan 58 tahun yang lalu, dari rahim Bondanya yang kami cuma kenal namanya sahaja, Nenda Sabariah binti Mahadi.

Anak ketiga dari sembilan beradik yang merantau mencari rezeki, sebelum akhirnya memilih Ipoh sebagai destinasi.

Ayah membesarkan kami dengan usahanya sebagai pengusaha kedai makan. Lama dulu, Ayah miliki sebuah kedai makan di depan Stadium Hoki Sultan Azlan Shah, Ipoh. Kedai yang DBI sewakan, sebenarnya.

Di situlah kami adik-beradik dibesarkan. Dan dengan hasil titik peluh ayahlah kami disuapkan.

((Setiap kali mengingati memori-memori di zaman kecil di kedai Ayah itu, hati saya sayu sekali. Hujan di hati. Setiap kali.))

Ayah tak pernah mengalah berusaha mencari rezeki, walau meniaga ini ada jatuh bangunnya. Meniaga sudah sebati dengan Ayah. Sampai sekarang, walaupun kedai itu sudah tiada, Ayah masih meniaga.

Masa kecil-kecil dulu, setiap malam Ayah uli tepung untuk bikin roti canai, kami adik-beradik duduk keliling Ayah, mengadap besen rotinya.

Pantang lepa sikit, roti itu akan kami cuit curi-curi. Kadang-kadang Ayah uli roti sambil mengadap gusti di TV. Sambil bulat-bulatkan doh roti tu, Ayah suruh kami lumurkan minyak sapi pada roti yang dah bulat.

Saya dan Ngah yang selalu buat. Amin tak tahan bau minyak sapi tu. Dia dapat pengecualian. Tapi roti canai yang dah siap bakar, dia makanlah.

Ingat lagi, masa dulu rumah kami belum ada bekal elektrik sepenuhnya. Menjelang maghrib, kami akan tengok Ayah nyalakan lampu gasolin. Suka tengok! Macam Ayah buat magik.


Saya ingat juga, masa tu Ayah garang sangat. Kami tiga beradik yang atas-atas ni selalu kena rotan. Sebab malas solat la. Sebab gaduh la. Sebab tak tolong Ayah la. Sebab itu, sebab ini.

Paling tak boleh lupa, Ayah pernah rendam Ngah dalam kolah sebab dia buat-buat tidur sebelum solat Isyak. Sian kamu, Ngah. :)

Amin kecil lagi masa tu. Hafiz pun baby lagi. Adik memang belum ada lagi.

Ayah garang. Tegas sangat dengan anak-anak. Rotan tu entah dah berapa kali Ayah beli, sebab ada yang hancur merotan kami dan ada yang kami sorok. Hehe ..

Masa berlalu, Ayah dah tak garang macam dulu. Ayah sekarang dah macam 'kawan' pada kami. Dah boleh melawak dengan Ayah, kalau kena gayanya. Untung Hafiz dengan Adik, sebab tak lalui 'Zaman Rotan' tu.

Satu lagi yang saya ingat, masa duduk asrama, duit belanja Ayah bagi ialah 5 ringgit je. Kalau minta nak lebih, Ayah bagi 50 sen. Masa tu, rasa sedih sangat. Sebab sebenarnya teringin nak berbelanja macam kawan-kawan lain. Nak keluar pekan Ipoh pun tak boleh beli apa, sebab duit tu 5 ringgit je. Haha ..

Tapi rupanya, saya jadi pandai berjimat dan 'tahu' guna duit. Bukan senang nak senang, kan?

Hmm, dah banyak cerita tentang Ayah saya.

Ayah yang saya sayang.

Ayah yang besarkan saya.

Ayah yang pernah rotan saya.

Ayah jugalah yang rindukan saya masa merantau jauh di Lembah Nil dulu.

Dan Ayahlah yang menikahkan saya dengan lelaki yang mencintai saya.

Ayah, Kak ni degil, kan? Kak keras hati macam Ayah juga, kan?

Tapi Kak sayang Ayah.

Sayang sangat.

Dan Kak rindukan Ayah.

Selamat Hari Ulang Tahun, Ayah.

Ya Allah, peliharalah Ayahku, sebagaimana dia memeliharaku sejak aku di dalam rahim ibuku. Panjangkan usianya dengan amal dan murahkan rezekinya yang halal dan baik. Amin ..

Tiada ulasan: