19 Mei, 2009

Buat Silap Anda

Bismillahirrahmanirrahim wa bihi nasta’in. Wa ba’du,
Align Center

Buatlah Silap Anda

Memang dah lama rasanya minda tidak mentaakul, mencerna maklumat menjadi ilmu dan benih idea baru.

Yang acapkali akal tidak lelah melaksanakan ialah membaca dan mencuplik maklumat – terutama sekali untuk dipindahkan ke sanggar ini.

Naluri kita secara fitrahnya mencari sandaran untuk menampan getir jerih hidup. Apa yang mata, hati dan telinga kita mahu tatkala diduga ialah kompromi tanpa belah bahagi supaya mata, hati dan telinga kita nyaman dari deru gundah.

Telah demikian lama tersurat citra manusia – mahu dengar apa yang mahu didengar. Sakit sekali mendengar apa yang telinga enggan.

Subhanallah! Ini bukan satu kesilapan. Inilah variasi dari penciptaan kita dan pelantikan kita sebagai khalifah sekali gus hamba kepada Allah.

Bukan mudah mendidik hati. Mendidik hati semolek hati milik Rasulullah SAW dan para sahabat Baginda.

Namun kita sebenarnya sangat beruntung kerana ditemankan dengan al-Quran, al-Sunnah dan kisah-kisah para sahabat serta pengalaman hidup mereka sepanjang kita meniti alam milik Dia ini.

Segala teladan dan sempadan telah ditunjukkan. Mana salah mana betul, telah diterangkan segala kesan, segala akibat.

Hiduplah. Kerana dalam kehidupan ada susah ada senang. Ada betul ada silap.

Hidup bukan sentiasa kita di laluan yang lurus. Adakalanya kita tersalah juga. Dan dari situ kita belajar lagi untuk meneruskan esok dalam kehidupan diri.
Mencuplik kata nenek Puteri Mia dalam Princess Diaries : Royal Engagement, “awak mungkin tersalah dalam keputusan hidup. Nenek juga pernah melakukan kesilapan. Cuma jangan ulang kesalahan nenek. Buatlah kesalahan kamu sendiri”.

Ia. Kita belajar dari kesilapan lalu meskipun bukan silap sendiri.

Kalau kami pernah tersilap di situ, jangan anda juga melakukan kesilapan di tempat yang sama. Beriktibarlah dari titik gelincir itu. Jalan ke depan lagi. Kalau pun mahu tersilap, silaplah bukan di tempat kami silap. Bukan di simpang yang sama.

Itu silap kami dan anda tahu itu silap kami. Usah jadikan ia pula silap anda. Kerana ia bukan tersilap lagi, kalau begitu.

Ia disengajakan dan anda merugikan detik hidup anda dengan mengulang kesilapan kami yang anda tahu itu silap.

Kerana hidup ini penuh erti, maka marilah sama-sama dimengerti dan diertikan.


<<<*('_')*>>>
catatan cinta ini kami persembahkan dari lembah damai:
Suria Service Apartment, Bukit Merah Laketown.

Tiada ulasan: