13 Jun, 2008

Antara Kanak-kanak dengan Kita

Sedang leka membelek computer riba lama saya ini, isteri saya terpandang satu artikel (kisah) menarik untuk sama-sama dimanfaatkan, walaupun saya tidak tahu dari mana sumber asal sumbangan ilmu ini.

Kisahnya begini …

"Apa pandangan anta jika ada seorang kanak-kanak berumur 1 tahun dibiarkan berada di hujung cerun bangunan 20 tingkat, apa agaknya perasaan kanak-kanak itu? Agaknya dia rasa takut atau tidak berada di situ ?" tanya saya.

"Sudah tentu dia tak berapa takut ustaz, kita pulak yang takut biasanya," jawabnya dengan yakin.

"Ok, saya nak tanya lagi, apa pula perasaan kanak-kanak tersebut jika dibawa di hadapan seekor harimau yang sedang lapar agaknya?" uji saya lagi.

"Sama je ustaz, dia tak endah pun, silap haribulan mungkin budak tu peluk je harimau tu," sambil ketawa kecil dijawabnya kali ini.

"Tepat sekali, bagaimana pula jika anta berada depan harimau yang sama? Takut tak agaknya?"

"Mestilah ustaz ..." balasnya.

"Anta minat durian tak?" saya bertanya.

"Uii! Suka sangat. Tu favourite saya," tersengeh pemuda itu, nampak lapar terus dia bila sebut nama durian.

"Macam mana respond kanak-kanak umur setahun jika letak durian yang tajam kulitnya itu depan mata dia, dia suka macam anta tak?"

"Tak lah ustaz, mana budak macam tu tahu durian tu sedap. Susu aje yang dia tahu sedap," jawabnya.

Itulah Jawapan

"Itulah jawapan bagi soalan anta tadi, anta tanya saya kenapa anta tak khusyuk dalam solat sedangkan anta tahu sedang berada di hadapan Allah SWT".

"Macam mana tu ustaz?" berkerut pemuda ini cuba memahamkan dirinya.

Begini ...

Kanak-kanak tadi tidak merasa gerun atau takut berada di hujung cerun bangunan tinggi mahupun di hadapan harimau lapar dan juga tidak bergembira sangat bila diberikan durian yang sedap itu.

Berbanding orang dewasa yang apabila diletakkan di cerun bangunan dan di depan harimau lapar, sudah tentu kita berasa takut dan berlari pecut! Ini kerana ILMU dan KEYAKINAN kita tentang bahayanya keadaan itu. Malah suasana itu sudah cukup menaikkan hormon Adrenaline kita kita untuk bertindak dengan pantas menjauhkan diri dari suasana bahaya itu.

Berbeza kanak-kanak umur setahun tadi kerana dia masih belum cukup ILMU dan TIADA SEBARANG KEYAKINAN tentang erti bahaya di cerun dan depan harimau, malah dia tiada juga ilmu tentang sedapnya durian itu.

Itulah jawapannya, bila kita mengucapkan di dalam doa iftitah kita:

إني وجهتُ وجهي للذي فطر السموات والأرض حنيفاً مسلماً


Ertinya : "Sesungguhnya aku menghadapkan wajahku di hadapan pemilik langit dan bumi dalam keadaan sebagai seorang muslim yang suci"

Tidakkah kita merasai kehebatan dan kebesaran Allah SWT, yang merupakan pemilik langit, bumi dan segala isinya. Tidakkah kita dapat merasakan kerasnya bentuk azab yang boleh diturunkan oleh Allah SWT kepada manusia dan lemahnya kita untuk menghadapi sebarang bencana tersebut. Tetapi mengapa masih lagi kita tidak khusyu' dan hormat serta gerun berada di hadapan Yang Maha Berkuasa seperti ini?

Sedikit Bentuk Azab Allah di atas dunia

Ia tidak lain, tidak bukan kerana ilmu umat Islam kini tentang kekuasaan Allah SWT dan keyakinannya terhadap dahsyatnya bentuk azab Allah SWT adalah amat cetek, secetek kanak-kanak berumur 1 tahun tadi.

Tiada ulasan: